Singapore

Het kleinste land van Zuidoost-Azië is bijna 21 keer kleiner dan volledig Vlaanderen. Klein zijn heeft zo zijn voordelen, want het is tegelijkertijd ook het rijkste land van Zuidoost-Azië. In 2015 stond het zelf op de derde plek in een rangschikking van rijkste landen ter wereld. Het land wordt gekenmerkt door een mengelmoes van culturen, nette en uitstekende infrastructuur en modern en vooruitziend. Vanuit de luchthaven kan je snel en eenvoudig in het centrum geraken door gebruik te maken van de vlotte metro. Het centrum wordt vooral gekenmerkt door moderne hoogbouw met her en der een Chinees gebouw. De meerderheid van de in Singapore wonende bevolking is dan ook Chinees. Blijf vooral niet te lang in deze grootstad. Drie dagen is meer dan voldoende. Grappig om weten: Singapore kreeg van zijn inwoners de naam ‘Fine country’. Dat duidt op het aangename leven in Singapore, maar fine betekent ook boete in het engels. In de stad kan je voor héél wat dingen boetes krijgen. Zo mag je bijvoorbeeld geen kauwgum eten in het openbaar.

Plaatsen in Singapore

Singapore

 

Gardens by the bay.

Gardens by the bay.

  Gemiddelde kosten

Accommodatie – Vergeleken met tijdelijke verblijfplaatsen elders in Zuidoost-Azië is dit land erg duur. Voor een jeugdherberg betaal je tussen 16 en 20 Singapore dollar. Een budget kamer waar je alleen slaapt komt je gemiddeld op 50 SGD. De betere hotels vind je beginnend bij 65 S$.

Het prestigieuze Marina Bay Sands hotel kost je omgerekend ongeveer 300 euro per nacht, maar daarvoor krijg je wel toegang tot het SkyPark Observation deck en de geweldige Infinity Pool. Een zwembad op de rand van het dak van het hotel.

Alle accommodaties in Singapore kan je hier raadplegen.

Eten – Hoewel eten ook een pak duurder is d – an in buurlanden Maleisië en Vietnam vond ik het eten er nog best goedkoop. Fastfood begint bij 7 S$, een lunch in een restaurantketen kost je net geen 15 SGD. Avondeten kost je ongeveer hetzelfde of iets meer.

Vervoer – Het openbaar vervoer in Singapore behoort tot de beste ter wereld, en dat is ook logisch aangezien het kleine land eenvoudig met elkaar in verbinding kan worden gebracht. Kies dus altijd voor openbaar vervoer, want taxi’s zijn duur.

Voor een enkel ticketje op de metro betaal je afhankelijk van de afstand die je aflegt.

De Buddha Tooth Relic tempel.

De Buddha Tooth Relic tempel.

  Tips om geld te besparen

Tourist pass – Een tourist pass kost je 10 S$ voor één dag, 16 S$ voor twee dagen en 20 S$ voor drie dagen. Zij geven je toegang tot alle openbare bussen en de MRT en LRT treinen. Vergeet niet om na gebruik je kaartje terug in te leveren. Je krijgt immers nog 10 SGD terug.

Gratis lichtconcerten – ’s Avonds moet je zeker eens een uitstap doen in Singapore. Op vaste dagen en tijdstippen zijn er prachtige lichtshows te zien.

Dagelijks is er een prachtige licht- en muziekshow te zien aan de Gardens by the Bay. De eerste show is om 19:45 ’s avonds, de tweede om 20:45. Beiden duren ongeveer een kwartiertje.

Ga zeker ook naar het Sentosa ressort om daar de kraanvogeldans te zien. Van donderdag tot zondag om 21:00u ’s avonds.

Goedkoop eten – Het goedkoopste eten vind je vooral in Little India en de daarrond liggende buurten (Vnl. Chinatown). Voor de lekkere lokale keuken betaal je hier maar enkele Singapore dollars.

Chinatown in Singapore.

Chinatown in Singapore.

  Zeker doen

Sentosa Island – Een klein eilandje in het midden van Singapore met heel wat activiteiten. Ga er zeker op de Tiger Sky Tower en observeer de grootstad vanuit de lucht. De populairste attractie op Sentosa eiland is het Underwater World Aquarium. Een unieke ervaring die je door tunnels loodst met uitzicht op prachtige vissen en zelfs haaien die boven je zwemmen.

Merlion – Het beeld, half leeuw en half vis, is de nationale mascotte van Singapore.  Er zijn meerdere van deze mythische beesten doorheen de stad te vinden, maar de originele en meest indrukwekkende vind je in het Merlion Park.

Gardens by the bay – Een icoon van Singapore zijn ook de Gardens by the bay. Deze tuinen herbergen prachtige bomen (de Supertree Grove) die door de mensenhand zijn gemaakt. Ga zeker in de avond, want ’s avonds zijn ze nog indrukwekkender.

Chinatown – Helemaal anders dan het drukke business centrum van Singapore is Chinatown. Hier vind je dagelijks leuke marktjes, goedkoop eten en tempels en andere culturele bezienswaardigheden die te maken hebben met China.

Ga zeker op bezoek naar de Sri Mariamman tempel. De oudste hindu tempel van Singapore, gehuld in vrolijke kleuren en vreemde taferelen.

Rondwandelen – Het centrum van Singapore is eenvoudig te bewandelen. Ga op verkenning en ontdek heel wat leuke monumenten, gebouwen en uitzichten.

Clarke Quay in Singapore.

Clarke Quay in Singapore.

   Vermijden

Lange verblijven – De stad is erg klein en de topattracties en bezienswaardigheden liggen allemaal in het centrum. Boek dus zeker niet te lang in deze dure stad. Twee dagen is wat kort, maar drie dagen is zeker te doen. Voor alles gezien te hebben zijn vier dagen wellicht het best.

Kauwgom – Eén van de vreemdste wetten in Singapore is dat kauwgom verboden is in het openbaar. Het kleverige goedje kauwen en/of uitspugen kan je een boetje opleveren van 500 SGD. Muntjes dan maar?

Drugs – Drugs is verboden in Singapore. Er staat zelf de doodstraf op.

Wetten aan je laars lappen – Singapore wordt door zijn inwoners ook wel het land van de boetes genoemd. En met recht… Hoge boetes worden uitgeschreven voor de absurdste redenen zoals je toilet niet doorspoelen na gebruik, internetverbindingen gebruiken die niet van jou zijn, durian’s (Aziatisch fruit) meenemen op het openbaar vervoer, urineren in een lift. Maar ook naast een zebrapad oversteken, afval op straat gooien, vandalisme en roken in bepaalde omgevingen zijn verboden. Overtreding kost je makkelijk 500 SGD.

infinity pool singapore

De infinity pool in Singapore.

Did you like this article? Then give it 5 stars! Thanks!
In this article you'll find a few affiliate links. When you book something with these travel organizations, I get a small commission. You don't pay anything extra for that. You can thus see it as a way to support this blog if you found the information helpful. I use all of these travel organizations myself, and I will only recommend the ones that I really like.
 

Are you following me on Social Media?


Hi, I'm Sam Van den Haute. The last three years I've been traveling the world almost constantly. Heading out for an adventure and visiting the most beautiful places are what I love to do! Let me inspire you with great stories, beautiful pictures and handy tips from my adventures and travels. On my facebook page and instagram account you'll get to see the latest updates and photos to inspire you for your next vacation.
Come join us and get the latest updates!

Like Checkoutsam on Facebook
 
Check Out Sam | Travel guide, blog and info.